Kesäteatteri


TAHDONKIVI (dramatisointi)

Dramatisointi Else Lassilan kirjasta Hyväntuulenlaakso. Maailman pahuudesta tietämättömät salamaalaiset joutuvat uhkarohkean Kitjan seikkailun kautta tekemisiin ilkeiden ja juonittelevien ihmisten kanssa. Kitjan palattua ihmispoika Jannen kanssa Salamaahan, luolassa piillyt paha pääsee valloilleen.

Musiikin näytelmään sävelsi Jukka Leppilampi.

Eskolan kesäteatteri, 2004

Ohjaus: Helena Honkala

Tahdonkiven uusintaesitys oli vuorossa 2011. Näyttelijäkunta oli huomattavasti nuorempaa kuin edelliskerralla.
Ohjaus: Aino Granlund

Kuvassa salamaalaista värikkyyttä vuoden 2011 esityksessä.


PIKKUPÄSSIN VIIMEISET VIHELLYKSET

Eskolan kesäteatterin toinen näytelmä, joka kuvaa Eskolan metsäradan viimeisiä vaiheita, työmaan loppumisen tuomaa epävarmuutta, mutta myös kylään ajautuneen kulkujätkän, Akselin ja ikäneito Elman rakkaustarinan.

Eskolan kesäteatteri 2005
Ohjaus: Helena Honkala

Vasemman puoleisessa kuvassa Risto Soini ja Kirsi Koivuoja, oikealla Kalevi Uusitalo ja Risto SoiniKuva Anja Jussila
VIHKIKUVA PEILISSÄ

Maaseutu alkaa autioitua. Nuori väki lähtee työn perässä etelään ja Ruotsiin saakka. Ruotsiin aikoo myös hiukan yksinkertainen Vilpas, mutta matkaan tulee monenlaisia mutkia jo omalla kylällä. Eniten matkaan lähtöä hidastaa sattuneesta syystä aviomiestä tarvitseva Marja-Liisa.

Eskolan kesäteatteri 2006
Ohjaus: Helena Honkala

Vilpas (Juha Heikkilä) ja Marja-Liisa (Kirsi Koivuoja) tutkivat peilistä millainen vihkikuva heistä tulisi. Oikealla Ensti (Jouko Koskela) ja Salme (Vuokko Sali) miettivät johtuuko emännän hiki tylsällä viikatteella niittämisestä vai vaihdevuosista.


Kuva Anja Jussila

Rautavaaran harrastajateatteri 2015

Vasemmalla Vilma (Arja Korkalainen), oikealla Vilpas (Vilho Korkalainen) ja Marja-Liisa (Satu Ahonen)Kuva Anja Jussila

OSUUSKAUPAN MARIA

Osuuskaupan Mariassa siirrytään 1930 -luvulle. Maria saa työpaikan osuuskaupasta. Samaan aikaan työtä hakee ja saa myös Paavo. Mariaa tavoittelee innokas suojeluskuntalainen Hannes, mutta hän saa ihmeekseen huomata, että köyhänä surkimuksena pidetty Paavo vetää pitemmän korren.
Osuuskaupan hoitaja on innokas urheilumies ja yrittää innostaa myös muita kilpailemaan.
Maria tulee huomaamaan, että myyjättärenä ollessaan on myös kyläläisten silmätikkuna, josta juorut lähtevät herkästi kiertämään.

Eskolan kesäteatteri 2007
Ohjaus: Helena Honkala

Hannes (Juha Heikkilä) yrittää turhaa voittaa Marian (Emilia Lehtomäki)suosiota. Oikealla Kaisa (Vuokko Sali) yrittää vakuuttaa Mariaa koskevien juttujensa todenperäisyyttä Aliisalle (Maija Mäntykorpi) ja Iitalle (Pirkko Leppänen).


Kuva Anja Jussila

Rautavaaran harrastajateatteri 2014


Ohjaus Seija Korhonen ja Kimmo Kauhanen
Vasemmalla Rautavaaran osuukaupan henkilökuntaa
Hannes (Vilho Korkalainen) ja Maria (Taina Toivanen).
Oikealla silkkihuivinsa lumoissa Kaisa (Seija Korhonen)SATA HEHTAARIA TAIVASTA

Talon isäntä, Josua, taistelee epätoivoisesti sekä henkisten ja fyysisten voimiensa vähentymistä ja muuttuvaa maailmaa vastaan. Myös vaimon sisaret käyvät Josuan hermoille.
Talon renki, Pekka, tavoittelee talon tyttäriä, Annikkia ja Kerttua eikä osaa päättää kumpi on mieluisampi ennen kuin Anna -emäntä panee miehen valitsemaan. Tyttäret kiinnostavat myös äitinsä kannustamana yrityksiään tekevää Vihtoria.

Eskolan kesäteatteri 2008
Ohjaus: Aino Granlund

Rautavaaran harrastajateatteri 2013
Ohjaus: Seija Korhonen & Kimmo Kauhanen

Talon väki Josua (Antero Iso-Kungas), Anna (Maija Mäntykorpi) Annikki (Satu Hintikka), Kerttu (Niina Koivuoja) ja Pekka (Juha Heikkilä) aterialla. Oik. Isännällä heittää eikä emännän auta kuin yrittää kestää.

Vas.alh. Rautavaaran teatterin Annikki (Riitta Suihkonen) ja Pekka -renki (Vilho Korkalainen) ja oikealla Vihtori (Antero Korhonen) ja häntä naisiin ohjaava äiti Lyyti (Marjaleena Korhonen).
Hanna (Pirkko Leppänen), Senni (Maija Mäntykorpi) ja Emma (Vuokko Sali) pommisuojassa, jonne Reino on heidät pelotellut.
LUSIKAN MITTA KUOLEMASTA

Eletään viimeistä sotakesää. Mustapörssi kukoistaa. Poliisi saapuu kylään laitonta kauppaa tutkimaan, mutta kyläläiset suojelevat omiaan, vaikka he kulkisivat lain väärällä puolella. Oman kortensa kekoon kantaa "vieraileva" trokari, Åke.
Haavoittunut sotilas, Reino, saapuu toipumislomalle tavatakseen häntä uskollisesti odottaneen Tertun. Toki pari löytääkin toisensa, mutta muutaman mutkan jälkeen.
Lopussa ripeäotteinen vanhahko nainen, Emma, aloittaa desanttijahdin, josta on kohtalokkaat seuraukset,

Eskolan kesäteatteri 2009
Ohjaus: Aino Granlund

Padasjoen kesäteatteri 2011
Ohjaus: Svante Korkiakoski

Rautavaaran harrastajateatteri 2012
Ohjaus: Kari Summanen


Padasjoen esityksen "pommisuojassa" Päivi Vatanen, Seija Helminen ja Anita Heino.

Lusikan mitta kuolemasta -näytelmän lemmenpari Terttu ja Reino

Eskolassa 2009
Niina Koivuoja ja Kalle Kurikkala
Padasjoella 2011
Noora Haimila ja Patrik Kivinen
Rautavaarassa 2012
Vilho Korkalainen ja Päivi Turunen


JUPITERIN KUUT

Sota-aika on jäänyt taakse, mutta sodasta palanneet kantavat kokemustensa taakkaa. Myös kotirintaman tapahtumat epäilyttävät rintamalta palanneita. Eikä aivan suotta.
Säännöstely on purettu. Kioskissa on myymässä karjalaisittain puhuva evakkotyttö Tyyne.
Elias ja Jaana kaipaavat maailmalle ja myös toistensa seuraan. Eliaksen vanhemmat näkevät vikoja haaveissaan elävässä Jaanassa, ja Jaanan vanhemmat levottomia höpöttävässä Eliaksessa.

Eskolan kesäteatteri 2010
Ohjaus: Sari Pasanen

Vasemmalla Elias (Kalle Kurikkala) on keskeyttänyt Jaanan (Niina Koivuoja) lehtikerppujen teon. Oikealla erinomaisena kioskimyyjänä itseään pitävä Tyyne (Minna Högbacka) on todistanut pätevyytensä myymällä Oskarille (Juha Heikkilä) ja Mikolle (Antero Iso-Kungas) kaksi limunaadipulloa mieheen. Tässä vaiheessa miehet eivät ole vielä keksineet käyttöä juomille, mutta keksivät kyllä pian.


KÄRRYKUORMA

Kylään on saapunut kärryjä vetävä kulkukauppias. Kärryistä löytyy kaikkea mahdollista hiomakivistä rintaliiveihin.
Kyläläiset ovat sitä mieltä, että kulkukauppiaiden aika on ohi. Se ei haittaa hiukkaakaan suulasta myyntimiestä, joka on hyvin kiinnostunut kylän naisväestä.
Kylän miehet suhtautuvat kulkukauppiaaseen epäillen, jopa vihamielisesti. Vähän nahjuksen oloinen Kalervo herää taistelemaan Tellervosta kun näyttää, että tyttö tuntee mielenkiintoa kauppamiestä kohtaan.

Eskolan kesäteatteri 2011
Ohjaus: Aino Granlund

Kulkukauppias Ronkainen (Juha Heikkilä) lupailee Sirpalle ( Niina Koivuoja) ja Tellervolle (Minna Högbacka) kummallekin vuorollaan loistavaa tulevaisuutta kanssaan.
Oikealla: Ronkaisen ja Taimi -emännän (Maija Mäntykorpi) rintaliivikaupat aiheuttavat isännässä (Kalevi Hietala) epäluuloja.


KUIVAN MAAN RANTAMÖKKI

Ilsellä ja edellisenä vuonna edesmenneellä Untolla on muulta perheeltä salassa ollut mökki. Perheen tyttäret saavat paikasta vihiä, joten sinnehän on päästävä. Toisella tytöistä on mökin suhteen myös omia suunnitelmia.
Mökille kokoontuu sekalainen seurakunta väkeä, tapahtumat lähtevät vyörymään ja jotenkin tuntuu siltä, että jo poisnukkunut Untokin vaikuttaa mökkiläisten elämään.

Eskolan kesäteatteri 2012
Ohjaus: Sari Pasanen

Suunnistajat: Pinja (Sanna Junkkila) ja Saila (Outi Hietamäki) saavat ohjeita Veetiltä (Antero Iso-Kungas)
Oik: Ilse -mummo (Seija Niemonen) ja Inari (Tiia Heikkinen).


KÄLVIÄJOEN LOMA JA LEPO

Matkailuyrityksen nimi on Kälviäjoen Loma ja Lepo. Yritystä saapuu tutkimaan EU-erikoistarkastaja Anelma Heinänen. Talon lomayritystä vihaava vanha isäntä, Antti, kokee yliluonnollisen elämyksen ja intoutuu sen säikäyttämänä muuttamaan elämänsä rytmiä kiihkeämmäksi. Lomakylää pyörittävät Antin miniä, Irja, ja poika, Antero, yrittävät kaikin keinoin estää vanhaa isäntää sotkeutumasta erikoistarkastajan työhön.
Osaltaan asioihin sekaantuvat myös lomakylän asukkaat ja naapurin emäntä.

Teatteriryhmä Huvin vuox 2012
Ohjaus: Tanja Kupiainen

Talon emäntä Irja (Tarja Tuikkanen) ja vanha isäntä Antti (Sakari Hautamäki) keskustelevat lomakylän tarpeellisuudesta.MISSI JA MESIKÄMMEN

Metsästysseura juhlii. Juontajaksi on palkattu missi, jonka odottelu saa varsinkin miesväen: metsästysseuran puheenjohtajan ja sihteerin pään sekaisin. Juhlan valmisteluun antaa leimansa lähitienoolla asustellut karhu.
Missi ja mesikämmen -näytelmän alkuidea on lähtöisin saman nimisessä pienoisnäytelmästä, joka esitettiin metsästyskauden avajaisissa Eskolan Leppilammella vuonna 2000.

Teatteriryhmä Huvin vuox 2013
Ohjaus: Sanna-Kaisa Karvonen

Vasemmalla Salme (Marika Salomaa) ja metsästysseuran sihteeri Olli (Eino Kolppanen) juhlapaikalla.
Oikealla ms:n puheenjohtaja Juhani (Sakari Hautamäki) kannattelee anoppiaan (Pirkko Hautamäki)


HATTUTEMPPU

Näytelmässä seurataan äidin, isän, aikuisen tyttären ja mummon muodostaman perheen elämää. Mummolla on vauhti päällä. Tytärkin etsii rakkautta, mutta perheen äidin ja isän avioliitto tuntuu jähmettyneen pelkäksi yhdessäasumiseksi. Pentti -niminen naisiin menevä nuori mies sekoittaa perheen kuvioita.
Hattutemppu ei ehkä ole "kesäteatteria" tyypillisimmillään, mutta kesällä sitä krenikkalaiset esittivät.

Harrastajateatteri Krenikka 2013KYLÄHENKI

Eskolan kesäteatterin 10-vuotisjuhlanäytelmä

Verolan kunnan Kettulan kylän rauhaisa elämänmeno ja unelias yhteiselo järkkyy, kun kylä valitaan hieman yllättävällä perusteella, ainoana suomalaisena kylänä, kansainväliseen EU-projektiin.
Kettulan kylälle saapuu hankkeen hehkeä projektipäällikkö. Hänen olemuksensa puhuttaa etenkin kylän miesväkeä.
Kunnan virka- ja luottamusmies -johto tutustuu kylää ja hankkeeseen ja esittää siitä omia näkemyksiään.
Hankkeen loppupuolella, jopaitse Suomen EU-kommissaari Ville Böhm on lupautunut tulemaan Kettulan kylälle.
Kyläläiset suhtautuvat projektiin hyvin eri tavoin. Jotkut toivovat hyötyvänsä, toiset pelkäävät, että naapuri hyötyy. Entä saako esimerkiksi portugalilaiskylä projektivaroilla jotakin sellaista mitä Kettula ei saa?

Eskolan kesäteatteri 2013
Ohjaus: Tanja Kupiainen

Vasemmalla ylh. porukan perusjoutilaisuus ei ole vielä järkkynyt. Jukka (Heikki Aho) Asko (Paavo Hautamäki) ja Paavo (Sakari Hautamäki) ja alhaalla Kettulan sisarukset Sanelma (Pikko Hautamäki)ja Anelma (Seija Niemonen).
Oik.ylh. kunnanhallituksen pj. (Sari Pasanen) projektinvetäjä Maire Moro (Eveliina Niemi), Reino Veetiläinen (Kalevi Hietala) ja kunnanjohtaja (Tiia Heikkinen) tutkivat projektin papereita ja alhaalla Antti Liisala (Antero Iso-Kungas) ja kunnanrakennusmestari (Marko Järvenoja) keskustelevat Kettuloiden riihen kohtalosta.SE ON NORMAALIJAUHATUS

Kesä, kärpäset, maaseutu ja mummon syntymäpäiväjuhlat vai ovatko sittenkään? Ei ainakaan ole, jos kysytään Helmiltä, jonka syntymäpäivää lapset ja lastenlapset kerääntyvät juhlimaan lapsuuden kotiinsa. Sukupolvet kohtaavat tässä hauskassa näytelmässä maaseudun idyllissä, missä muistellaan aikoja jolloin kuusenkävyt olivat banaaneja ja sekatavarakaupasta sai sitä normaalijauhatusta. Idylli, mikä on kuitenkin vain pintaa. Kenelle oikein kummitellaan ja kuka siellä pihalla liikkuukaan? Kuka napsii pillereitä ja mihin vaivaan? Näytelmässä selviää juhlitaanko Helmin syntymäpäivää ennen varsinaista merkkipäivää ja onko vanhalla heilalla edelleen kummituslinna omistuksessaan ja tietenkin selvittämään, että mitä kaikkea sitä löytyykään lapsuuden leikkikaupoista.

Eskolan kesäteatteri 2014

Ohjaus: Minna Högbacka


SAKSALAINEN VIERAS

Aittarannan maatilamatkailuyritys ponnistelee taloudellisten vaikeuksien keskellä. Tilan isäntä on kuollut tapaturmaisesti. Matkailijoita ei juuri käy. Velat painavat eikä tilan lihakarjastakaan näytä olevan talouden pelastajaksi. Naapuri kulkee poikineen mittailemassa tilan maita ja suunnittelee sen liittämistä oman tilansa osaksi. Mutta kurssi kääntyy ylättäen. Ylettömän rikas ja hyvin eriskummallinen saksalainen vieras saapuu seurueineen Aittarannan maatilamatkailuyritykseen. Hän ei halua joutua tekemisiin muiden matkailijoiden kanssa ja vuokraa kaikki majoitustilat. Hän on kiinnostunut voimakkaista elämyksistä, kaikesta yliluonnollisesta ja aikaa myöten myös tilan työntekijästä, Hinnistä. Tilan elämä muuttuu täydellisesti. Saksalaiselle vieraalle ei pian riitäkään pelkkä majoitustilojen vuokraus. Milla -emäntä yrittää taistella rikkautensa voimalla päämääräänsä pyrkivää vierastaan vastaan.

Eskolan kesäteatteri 2015

Ohjaus: Marja Haapanen

Vasemmalla ratkaiseva yhteenotto Milla -emännän (Maria Järvinen) ja herra Kempelin (Heikki Aho) välillä.

Oikealla herra Kempelin sihteeri (Kalevi Hietala) ja direktiivarit (Jenna Kohtaniemi ja Outi Koho)


PAKETTIRATKAISU

Sukupolvenvaihdos on tapahtunut 1970 -lukulaisessa maalaistalossa. Suomi kamppailee maataloustuotteiden ylituotannon kanssa. Ratkaisuksi tarjotaan lehmien "tapporahaa" ja peltojen paketointia. Talon nuori isäntäpari tarttuu valtion tarjoamiin vaihtoehtoihin. Vanha isäntä ei tilanteesta pidä. Talon tytär on maatilan töiden loputtua ja uuden emännän tultua muuttunut "ylimääräikseksi". Kylän poikamiehet pyrkivät käyttämään tilannetta hyväkseen.

Rautavaaran harrastajateatteri 2016

Ohjaus: Seija Korhonen

Talon uusi isäntäpari Tuulikki (Satu Ahonen) ja Pauli (Vilho Korkkalainen sekä vanha isäntä Taneli (Kalevi Nissinen)
Kuva Rautavaaran teatterin nettisivulta


VIAGRAA JA VAINAJIA

Sulo on seniori-ikäinen leskimies, jolle yllättäen aukeaa tilaisuus uuteen rakkauteen nuoren naisen kanssa. Suuri ikäero aiheuttaa kuitenkin hankaluuksia. Rakkaustarinan kulkuun yrittävät vaikuttaa niin Sulon tyttäret, hänen kuollut vaimonsa kuin myös nuoren naisen täti.

Kotalan kyläteatteri 2016

Ohjaus: Teemu Lähteenmäki

Näytelmän aviopari Sanna (Mari Marttila) ja Osmo (Pauli Harjumäki)
Kuva Kotalan teatterin fb-sivulta

Rautavaaran harrastajateatteri 2017

Ohjaus: Seija Korhonen

Vanhoilla päivillään uuden rakkauden kohdannut Sulo (Kalevi Nissinen) ja rakkauden kohde Katariina (Satu Ahonen)

Kuva Rautavaaran teatterin nettisivulta


PIKKUPÄSSI

Uusintaversio 2005 esitetystä Pikkupässin viimeiset vihellykset -näytelmästä

Eskolan kesäteatteri 2016

Ohjaus: Minna Högbacka

Musiikkidramaturkia: Kalle KurikkalaVALTION VAKITUINEN MIES

Heikki on miehistä parhain! Tätä mieltä on ainakin ison talon ainoa tytär Inkeri, joka haluaa unelmiensa kohteen keinolla millä hyvänsä. Kyseinen sulhasehdokas on toki hieman omalaatuinen, naisten suhteen tietämätön ja enemmän kuin nuuka - vaan hän on sentään valtion vakituinen mies! Inkeri keksii Heikin saadakseen ovelan suunnitelman, mistä syntyy varsinainen soppa... Siihen maustetta antavat vastentahtoinen vanhempi väki, juonittelevat ystävättäret ja naapurin reppana aikapoika.

Eskolan kesäteatteri 2017

Ohjaus ja lavastus: Eskolan kyläyhdistyksen työryhmä

Vasemmalla näytelmän lemmenpari Heikki (Markus Kaarto) ja Inkeri (Miia Tiilikainen)
Oikealla Inkerin vanhemmat Liisa (Päivi Heikkinen) ja Iisakki (Paavo Hautamäki)
Kuvat: Heikki Kauppila

Rautavaaran harrastajateatteri 2018

Ohjaus:Seija Korhonen

Vasemmalla Inkerin isä Iisakki (Kalevi Nissinen), Inkeri (Arja Korkkalainen) ja Heikki (Vilho Korkkalainen)
Vasemmalla Inkerin ystävät Riitta ja Raili (Taimi Valtonen (vas) ja Maire Takkinen)
Kuvat: Rautavaaran teatterin nettisivut ja AO

LOPPUKIRI

Otto olisi ollut ihan valmis asumaan poikansa nurkissa, mutta niin vain hänet talutetaan hoitokoti Loppukiriin. Huonekaverina odottaa tuttu mies, Väinö, mutta kovin mieluisena ei Otto tätä ratkaisua pidä. Väinö kun ei millään tunnu ymmärtävän, miten iäkkään ihmisen tulisi käyttäytyä... Osansa "poikien" otattelusta saavat myös Loppukirin henkilökunta, muut asukkaat ja jopa pappi.

Eskolan kesäteatteri 2018

Ohjaus: Työryhmä ja Markus Kaarto

Takarivi vasemmalta: ohjaaja Markus Kaarto, Päivi Heikkinen, Anja Väisänen, Seija Niemonen, Ella Rahja, Tuula Kauppila, Alma Pajukoski ja Paula Mottinen,. Edessä istuvat Kilu Hietala ja Antero Iso-Kungas.

Oikealla yöhoitaja (Paula Mottinen) kuuntelee Hannan (Seija Niemonen) selontekoa omista ja Oton (Antero Iso-Kungas) tekemisistä.

LOPPUKIRI

Teatteri Luotsi ,Tornio 2019

Ohjaus: Minna Kangas

Vasemmalla Otto (Esa Maununiemi) ja oikealla Väinö (Pasi Heikkilä)

Kuva: Minna Kangas


KODIN PUOLELLA RAJAA

Vanha aviopari Jussi ja Leila asuvat kotonaan Pajulassa fyysisistä heikkouksistaan välittämättä toinen toistaan tukien. Parin lapset yrittävät rahapulassaan myydä tilan ja saada vanhempansa muuttamaan kylälle hoitokotiin. Heitä tukevat myös kodinhoitajat, jotka eivät suostuisi tulemaan huonon tien takana asuvien vanhusten luo.

Rautavaaran harrastajateatteri 2019

Ohjaus: Tarmo Valkonen

Itsemääräämisoikeudestaan taisteleva aviopari Leila (Arja Korkalainen) ja Jussi (Kalevi Nissinen)

Kuva teatterin fb- sivulta


MISSI JA MESIKÄMMEN

Metsästysseuran syntymäpäiville on saapumassa oikea missi, ja sekös pistää puheenjohtajan pasmat sekaisin. Iäkäs anoppi ei juuri valmisteluja helpota, eikä metsästysseuran rakkaudenkaipuinen sihteerikään ole oikein tehtäviensä tasalla. Naisväki tekee parhaansa, mutta selviävätkö sittenkään kaikki juhlasta ehjin nahoin...?

Eskolan kesäteatteri 2019

Ohjaus: Eveliina Niemi apunaan kyläyhdistyksen työryhmä

Vasemmalla metsästysseuran pj. (Heikki Aho) anoppinsa (Miia Tiilikainen) Kanssa.

Oikealla seuran sihteeri (Paavo Hautamäki) Salme (Riitta Hanni), pj (Heikki Aho) ja missi (Piia Nätti)

Salme ja seuran sihteeri Olli keräämässä koristeita juhlapöytään.

Oikealla Elisa (Outi Koho), Elisan äiti, Liisa (Miia Tiilikainen) ja Vappu (Eveliina Niemi).