MuutaVideon kannessa sen pääpari Milla -emäntä (Sari Anttila) ja kuuromykkä saksalainen herra Kempel(Kalevi Uusitalo).

KUUROMYKKÄ SAKSALAINEN
2000

Videoelokuva

Kuuromykkä saksalainen oli alkujaan näytelmä, jonka esittämisestä haaveilin jossakin kesäteatterinomaisessa esityspaikassa. Lähinnä ajattelin, että esitys tapahtuisi Eskolassa, missä oli eri tapahtumien yhteydessä esitetty useita pienoisnäytelmiäni. Esityspaikkaa ei tuntunut löytyvän siitäkään syystä, että kyseessä oli ns. kokoillan näytelmä eikä se niin ollen sopinut minkään juhlan tai muun tapahtuman osaksi.

Hautamäen Jaska ja Lesell`in Veli, en tiedä tarkkaan kumpi, sai ajatuksen tehdä näytelmä videoelokuvaksi. Minut oli hävettävän helppo puhua mukaan yritykseen.

Etsin eri lähteistä tietoa miltä elokuvakäsikirjoitus näyttää ja aloin muuttaa näytelmää sellaiseksi. Yritin keksiä elokuvallisia elementtejä. Joitakin näytelmän osia jäi pois. Ajasta ja paikasta vapautuminen mahdollisti uusien kohtausten kirjoittamisen.

Otin elokuvan muka ohjataksenikin. Tosiasissa "ohjaaminen" oli aika lievää ja kuvaaja Veli Lesell´ "ohjasi" vähintään yhtä paljon. Hänellähän oli käsitys miltä mikin tapahtuma näyttää kameran "silmin".

Elokuvan tuottajana eli kaiken mahdollisen järjestäjänä toimi Hautamäen Jaska.

Osaaminen ei rasittanut elokuvan tekoon osallistuneita. Veli oli toki videokuvaamisen ammattilainen ja oli kai osallistunut jonkinlaisten fiktiivistenkin juttujen tekoon.

Mutta hauskaa oli.

Aittarannan maatilamatkailutila, jonka vieraaksi erikoinen saksalainen upporikas herra Kempel saapuu, oli varsin laaja. Päärakennus oli Eskolan Leppilammella, navetta Eskolan Hanhinevalla ja laidun sekä sillä laiduntava lihakarja Kälviän (nyk. Kokkolan) Ridankylässä.

Kuvauksia tehtiin myös Kruunupyyn lentoasemalla, Kannuksen Mäkiraonmäellä ja kuvassa pankkia esittää Kannuksen Veljeskoti (nyk. Kitinkannus). "Pankista" ovat poistumassa herra Kempelin lisäksi hänen sihteerinsä (Esa Sankilampi) ja kaksi direktiivaria Kirsti Luoma ja Päivi Antinoja.

Direktiivareiden tehtävänä elokuvassa on tarkistaa, että kaikki menee EU -säädösten mukaan. Sihteeri puolestaan on herran Kempelin entisen vaimon lisäksi ainoa ihminen maailmassa, joka osaa Kempelin itse kehittämää viittomakieltä.

Pankkireissun tarkoituksena ottaa haltuun leskiemäntä Millan velkakirjat ja niiden avulla kiristää Millaa myymään Aittarannan tila Kempelille, joka on suunnattoman ihastunut tilan miljööseen.

Aittarannan emännän apulaisina maatilamatkailuyrityksen pyörittämisessä ovat Hinni (Jaana Nääppä) ja Ossi (Ismo Ojakangas). Hinniä Kempelin varakkuus houkuttelee ja hän patistaa Millaa tekemään Kempelille mieliksi ja myymään tilan. Ossi sen sijaan on vakaasti myyntihaluttoman Millan tukena.

Kun Kempel elämyksiä etsiessään tulee saattaneeksi Hinnin ns. siunattuun tilaan, Hinnin puolisoksi järjestetään naapuri Nuutisen -ei niin kovin välkky - poika.

Mainittakoon Jaana Nääpästä, että hän todella sisäisti roolinsa. Kun käsikirjoituksessa luki, että Hinni tulee raskaaksi, myös Jaana tuli (ei tosin Kempelille vaan aivan liittonsa puitteissa). Kun Kuuromykkä saksalainen -videoelokuvaa esitettiin ensi kertaa Kannuksen elokuvateatterissa, Jaana oli synnyttämässä tyttölasta.

LYKKY PUTOS
lyhytelokuva
Alajärven Luoma-aholla 26.10 2013 järjestetyn kyläelokuvafestivaalin voittaja

Elokuva kertoo pienestä kylästä, jossa kyläyhdistyksen puheenjohtajan toiveena on lisätä kylän yhteisöllisyytä järjestämällä kyläjuhla. Kaikkia asia ei innosta ja juhlaan saapuvat kunnan edustajat käyttävät tilannetta häikäilemättä hyväkseen, ajamalla omia tarkoitusperiään.

Kuvaus: Veli Lesell
Tuottaja: Eskolan kyläyhdistys /Jaakko Hautamäki
Käsikirjoitus ja ohjaus A O

Kuvassa kunnan sivistystoimen johtaja (Saana Kumpulainen) juhlapuhetta pitämässä.


Kylän miehiä. Etualalla Jaakko Hautamäki ja Tuomas Ojakangas, taustalla Paavo Hautamäki.

Näyttelijä Juha Heikkilä, kuvaaja Veli Lesell ja tuottaja Jaakko Hautamäki palkintoa vastaanottamassa. Voittajien seurassa raadin jäsen elokuvaohjaaja Markku Pölönen.

VIIVYTYSTAISTELU
lyhytelokuva
Kyläelokuvakisaan 2014 osallistunut ja siinä finaaliin selvinnyt lyhytelokuva, joka kertoo kahden syrjäisessä paikassa asuvan huonokuntoisen ihmisen taistelusta kotona asumisen puolesta.

Kuvaus: Veli Lesell
Tuottaja: Eskolan kyläyhdistys /Jaakko Hautamäki
Käsikirjoitus A O, ohjaus A O ja Sari Pasanen


Kuvassa Satu Kumpulainen ja Jaakko Hautamäki